Vanliga frågor och svar

Med anledning av Covid–19 och hur träningen bedrivs på Stockholm Krav Maga Center har vi tagit fram dessa riktlinjer för att presentera hur vi väljer att hantera instruktörers och medlemmars säkerhet i relation till Covid–19:

 • Alla instruktörer på SKMC kommer att vara vaccinerade
 • Vi föredrar att alla medlemmar är vaccinerade och rekommenderar starkt att alla vaccinerar sig
 • SKMC kräver att samtliga besökande använder handsprit och tvättar sina händer regelbundet, inför och under träning.

Vi bygger våra riktlinjer på följande rational:

 •  Covid–19 är smittsam och sprids snabbt. Vi tränar tätt inpå varandra. Detta gör att vår träningsform vidare ökar sannolikheten för att smittas om man inte är vaccinerad
 • Vaccinerade har visat sig bära på stora mängder virus vilket gör att risken för smitta ovaccinerade ökar under nära träning.
 • Vaccin är fortfarande det bästa skyddet mot Covid enligt WHO och FHM
 • SKMC anser att i Sverige godkända vaccin har testats tillräckligt. Den korta testtiden kompenseras av nya metoder samt ovanligt hög finansiering av tester
 • Risken som ett nytt vaccin kan medföra är bevisligen lägre än den bevisade risken som Covid–19 medför
 • Det finns fortfarande risk för ytterligare mutationer av Covid–19 motsvarande Delta- och Omikronvarianterna. Eftersom vaccin från Pfizer och Moderna fortfarande skyddar mot kända mutationer bör således vaccin bidra till skydd mot nya varianter.

Dessutom gäller följande:

 • Stanna hemma om du är sjuk, inklusive vanlig förkylning.
 • Har du något av följande symptom skall du hålla dig hemma: luftvägsirritation, hosta, snuva, feber eller luft-smakbortfall.
 • Håll dig från träningen i minst 2 veckor om någon i din nära bekantskap misstänks vara smittad av covid-19.
 • Desinficera händerna med framställd handdesinfektion när du kommer hit.
 • Passa på att desinficera händerna under vattenpauserna.
 • Ha alltid på dig nytvättade träningskläder.
 • Dela inte dricksflaska med träningskamrat.

Beslut om avbrott eller andra åtgärder kan komma plötsligt i händelse av skärpta rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och vi kommer då skicka ut Nyhetsbrevet.

Åldern spelar en obetydlig roll, men på grund av de tekniker och principer vi lär ut begär vi att du är lägst 18 år och inte känner dig äldre än 60 år. Medelåldern är c:a 29 år (år 2019).

För närvarande erbjuder vi träning för åldrarna 8-12 år. Läs mer här.

Självklart! Ungefär en tredjedel av våra medlemmar är tjejer i olika åldrar, vilket inte är svårt att förstå. Även om Sverige är förhållandevis förskonat ställer samhället stora krav på kunskaper i självförsvar. Vi lär inte ut några orealistiska eller spektakulära tekniker. Det vi lär ut kan du lita på.

Nej! För att lära sig hantera våld på ett säkert sätt krävs successivt ökande tempo, kraft och stressnivåer. Att då ta in nya tränande en bit in på terminen innebär en skaderisk för de nya och övriga. Vi tar endast in nya tränande under första två veckorna på terminen. Löpande intag vore inte seriöst.

Intag av helt nya medlemmar görs endast under terminens första två veckor och då i mån av plats.

Javisst! Det går utmärkt att provträna på ett valfritt nybörjarpass under terminens första två veckor. Detta under förutsättning att det finns plats i önskad nybörjargrupp. Ingen föranmälning krävs, utan det är bara att komma ner och presentera dig i receptionen.

Tag med valfria träningskläder för inomhusbruk. Suspensoar eller grenskydd kan lånas i receptionen vid provträningstillfället.

Skaderisken under träningen är låg. Blåmärken är dock vanliga. De som tränar hårt och intensivt löper självklart en viss risk att skada sig, men skadefrekvensen är inte större än i andra kontaktsporter. I vissa sporter, t.ex. ishockey, fotboll eller ridning, är den mycket större. För att säkerställa låg skaderisk använder vi oss vanligtvis av olika typer av skydd, samt beivrar klubbreglerna.

I händelse av att olyckan är framme är alla medlemmar försäkrade under träningen.

Nej. Att träna KMS Krav Maga med blodsmitta (HIV, gulsotsvirus B-C, HTLV-I-II) är ej lämpligt, p.g.a. den inneboende risken för blodvite under träning. Detta oavsett om dämpande mediciner används.

Nja, vanliga träningskläder går bra med enda undantaget att vi vill att alla elever har på sig en svart Krav Maga Sverige-t-shirt eller klubbens svarta t-shirt, samt valfria svarta byxor utan dragkedja, t.ex. jeans, shorts, benficksbyxor eller träningsbyxor.

Vanliga gymnastikskor utan svarta sulor och som inte lämnar märken på golvet går bra när vi inte tränar på matta, i vilket fall det krävs mjuka sulor såsom t.ex. brottarskor eller barfota. En tränings-t-shirt ingår i terminspriset för nybörjare. Extra t-shirtar finns till försäljning.

I Nybörjargruppen krävs tandskydd och suspensoar eller grenskydd av valfri modell. Thai-suspensoaren rekommenderas för killar då skydd av denna modell lämpar sig bäst för vår typ av träning. Även tandskydd av enklare modell krävs.

Efter c:a 2 månader in på nybörjarterminen blir även skenbensskydd obligatoriska.

Övriga skydd som kan vara bra att ha, men kan införskaffas senare när behov uppstår, är grepphandskar (10 oz).

På samtliga pass skall följande kläder och utrustning bäras

 • Suspensoar eller grenskydd
 • Tandskydd
 • Förbundets svarta t-shirt (ingår i terminsavgiften första gången)
 • Svarta lång- eller kortbyxor. OBS! Utan dragkedja eller andra objekt med skarp kant
 • Inomhusgymnastikskor rekommenderas (får ej använts utomhus och ej ha svarta sulor)
 • Efter c:a 2 månader in på nybörjarterminen blir även skenbensskydd obligatoriska

Glöm inte suspensoar/grenskydd redan till första träningen (provtränande får låna suspensoar eller grenskydd i receptionen). Som medlem erhålls 10% rabatt på träningsutrustning på Budo & Fitness på Sveavägen och Nicopia Sport över internet. Du kan också köpa all nödvändig utrustning på klubben till vanligen lägre priser, se Butiken för mer information.

Nej. Då grupperna kommer att vara fulla från start finns inget utrymme för det. Ifall närvaron sjunker i grupp under terminens gång kommer möjlighet att infinna sig för extra träning. Detta kommer dock att meddelas vid träningsuppställning och sker vanligen efter halva terminen.

Nybörjargrupperna riktar sig till alla elever nya till KMS Krav Maga oavsett tidigare självförsvars- eller kampsportserfarenheter. Båda nybörjargrupperna har samma träningsinnehåll, där endast dagar och tider skiljer sig.

Överflyttning till Fortsättargruppen sker efter kontinuerlig träning i minst en termin (undantag kan ske) samt godkänt Kompetenstest 1.

Överflyttning till Mediumgruppen sker efter godkänt Kompetenstest 2.

För mer information om vad som lärs ut i respektive grupp, kika på Vad får du lära dig.

Vid osäkerhet om grupptillhörighet, kontakta info@krav-maga.nu.

Har du tränat på klubb tillhörande Krav Maga Sverige är det samma grupp som du tränade i på din gamla klubb. Har du tränat traditionell Krav Maga eller ”boxercise-Krav Maga” så är det nybörjargruppen som gäller. Detta då så mycket skiljer sig från den moderna Krav Maga vi lär ut som har fokus på hantering av våld.

Dessutom finns det enstaka klubbar som säger sig lära ut Krav Maga, men saknar utbildade instruktörer och egentligen pysslar med annat och bara renommé-snyltar. Då är det också nybörjargruppen som gäller för att få in nödvändiga grunder.

Sparring ligger fram i tiden och den blir först aktuell när du är tillräckligt duktig och behärskar de grundläggande attack- och blockeringsteknikerna. De elever som vill sparra använder i de flesta fall skyddsutrustning. Det vi kan lova är att du inte blir tvungen att göra något du inte vill.

Det är också viktigt att inse att det är svårt att förbereda sig för våldsamma övergrepp utan realistiska övningar under kontrollerade former, där sparring utgör en mindre del. Fight-övningar ingår i olika grad i alla grupper och är betydligt viktigare ur ett självförsvarsperspektiv.

All fysisk träning är bra komplement, såsom exempelvis intervallöpning, cirkelträning och gymträning. För de medlemmar som önskar mer träning än vi kan erbjuda i ordinarie gruppträning rekommenderar vi parallellträning av thaiboxning eller MMA. Detta för att få ytterligare träning i stående sparring, balans, rörelse och teknik. Även kickboxning (ej lightkontakt) kan vara lämplig. Alla tre kampsporter ger också mycket bra koordinations- och konditionsträning. Ett annat alternativ för medlemmar som vill fokusera mer på marktekniker är Brasiliansk Ju-justu.

För medlemmar som vill kunna träna hemma eller på annan plats rekommenderas Försvarsmaktens träningsapp.

Nej. Graderingar har inget med självförsvar att göra. Inom det svenska förbundet, Krav Maga Sverige, används så kallade Kompetenstest som avser problemlösning under dynamik (”aliveness”), stress och överraskning, samt förståelse för självförsvar och mental förberedelse istället för test av endast tekniker. Detta ger ett mer realistiskt mått på elevers självförsvarsförmåga.

Det finns 7 Kompetensnivåer, K1-7, med successivt ökande krav på teknisk förmåga, aggressivitet, stresshantering, problemlösning och taktiskt agerande.

Absolut! Det är viktigt att träna med de förutsättningar du skulle ha om du blir attackerad på ”stan”. Därför är det lämpligt att du, om du brukar använda glasögon, fortsätter använda dem även på träningarna. Det är däremot av yttersta vikt att träna även utan glasögon, då risken är stor att glasögonen antingen tappas eller går sönder i en självförsvarssituation. Det kan också vara en bra idé att bära oömma glasögon på träningen, t.ex. lumparbrillorna, då risken finns att glasögonen tar skada under träningarna.

Vi begär att våra medlemmar är obelastade enligt svenska brottsbalken. Utdrag ur Belastningsregistret kan begäras.

Medlem skall ej bedriva samhällsomstörtande verksamhet eller vara medlem i organisation som ägnar sig åt kriminell eller samhällsomstörtande verksamhet.

Nej. Då KMS Krav Maga endast syftar att lära ut effektivt självförsvar kan man ej tävla.

En hel del, se Brottsbalken 24. Nödvärnslagen stipulerar hur mycket våld som kan brukas för att bl.a. förhindra övergrepp på oss och andra människor. Precis som med övriga Svea Rikes Lag skall nödvärnslagen tolkas med andemening.

P.g.a. de principer och tekniker vi lär ut är det ytterst viktigt att ha förståelse för att det våld som kan brukas för att försvara sig är direkt relaterat till angreppets karaktär.

Vanligtvis inte. För civil träning lärs militära tekniker och principer ut endast efter längre tids träning. Klubben erbjuder också seminarier som riktar sig uteslutande till militär personal, samt rutinerade civila elever. Efter överenskommelse kan även seminarier och kurser i militär Krav Maga hållas för yrkesofficerare och/eller poliser.

Officerare har möjlighet att gå den militära instruktörskursen i Närkamp (IK Närkamp) som genomförs på Markstridsskolan. Intresseanmälan skall skickas tjänstevägen och tillstyrkas av bataljonchef/förbandschef.

Vanligtvis inte. För följande yrkeskårer erbjuder vi anpassad träning i den s.k. Polisgruppen: poliser, poliselever, ordningsvakter, väktare, officerare, tull- och kriminalvårdspersonal.

Poliser har möjlighet att gå den polisiära instruktörsutbildningen. Se förbundet Krav Maga Sverige eller kontakta info@kravmagasverige.se för mer information.

Klubben erbjuder också återkommande seminarier som riktar sig uteslutande till poliser, väktare och militärer, samt rutinerade civila elever. Efter överenskommelse kan även riktade träningar hållas för anställda inom försvarsmakten, polisväsendet eller godkända vaktbolag.

Instruktörsutbildningen är unik i sitt slag och enormt utvecklande! För att bli instruktör inom förbundet Krav Maga Sverige ställs ett antal grundläggande krav: mental mognad, förståelse för våld, bra vandel, pedagogisk läggning, tekniska färdigheter, förmåga att hantera stress, samt rätt mental inställning. Utöver detta krävs även genomgången och godkänd instruktörsutbildning. Vi rekommenderar att personer intresserade av att bli instruktörer tränar KMS Krav Maga under en period för att få adekvata kunskaper och färdigheter, samt möjlighet att bedöma om den ekonomiska, tidsmässiga, mentala och fysiska investering är värd.

Se Instruktörsutbildningar eller kontakta info@kravmagasverige.se för mer information.

Följande krävs för att deltaga på träningen:

 • Du skall besitta tillräckliga kunskaper i svenska eller engelska för att förstå detaljerade förklaringar
 • Du skall ej förekomma i Belastningsregistret (utdrag kan begäras)
 • Du skall ej bedriva samhällsomstörtande verksamhet eller vara medlem i organisation som ägnar sig åt kriminell eller samhällsomstörtande verksamhet
 • God hygien och hälsa. Tänk även på att alltid ha kortklippta naglar
 • Du skall vara fri från blodsmitta (HIV, gulsotsvirus B-C, HTLV-I-II)  oavsett pågående medicinsk behandling
 • Anslag i lokalen kring Covid-19 skall följas i sin helhet
 • Träningsavgiften skall vara erlagd (undantag kan göras för befintliga/tidigare medlemmar)
 • Håll tiderna
 • För egen och andras säkerhet skall följande ej bäras under träning:
  • bälten
  • ringar
  • klockor, pulsarmband och dyl.
  • halskedjor
  • örhängen
  • synlig piercing
  • huvudbonad
 • Medhav ej dricksflaska i träningshallen (placera flaskan på vattenhyllan mellan omklädningsrummen)
 • Vattenpaus endast på instruktörs uppmaning
 • Tag av ytterskorna vid entrén och placera dem på skohyllorna. Inga ytterskor i övrig del av lokalen
 • Endast inomhusskor utan svarta sulor får användas i lokalen
 • Kontakta instruktör vid följande tillfällen:
  • Vid sen ankomst
  • Om du måste lämna lokalen
  • Om du avbryter träningen
  • Om du börjar blöda eller på annat sätt skadar dig
 • För att minska olycksfallsrisken vid lugn teknikträning: alltid attack i riktning mot väggen bakom instruktörerna (whiteboardväggen) såvida instruktör inte meddelar annat
 • Lämna alltid tillbaka utrustning på avsedd plats efter avslutad träning
 • Upptäcks skada på träningsutrustning, uppmärksamma instruktör
 • Dräll inte med plåster och tejpbitar i lokalen
 • Inga avgifter återbetalas. Ifall medicinska skäl föreligger flyttas resterande betald tid till nästkommande termin (resterande tid räknas från meddelande om frånvaro, dock maximalt 50%)
 • Håll personuppgifterna i klubbregistret uppdaterade. Avser primärt telefonnummer och e-mailadress
 • Registrera närvaro i datorsystemet i samband med varje pass
 • Ingen snus eller tuggummi i träningshallen
 • Utrustningslistan under fliken Klädsel & Utrustning skall följas utan undantag

Upprepade överträdelser eller allvarligare regelbrott kan medföra uteslutning ur klubben. Medlem som bedöms utgöra säkerhetsrisk för sig själv och/eller annan tränande tillåts ej påbörja eller fortsätta sin träning. Detta kan exempelvis vara fallet vid för stor frånvaro, i vilket fall medlemmen är välkommen tillbaka vid efterföljande terminsstart.

Ja, vi startade ett nyhetsbrev år 2021 då det var många snabba vändningar med anledning av covid-19. Vi skickar numera ut nyhetsbrevet 2-3 gånger per termin med information om bl.a. terminsstart, seminarier, extrapass, sociala aktiviteter och i värsta fall träningsavbrott p.g.a. hårdare restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev (extern länk i ny flik).

När du blir medlem hos oss samlar vi in personuppgifter såsom namn, personnummer, mailadress, telefonnummer samt huruvida du förekommer i Belastningsregistret.

Mer information kring hur vi hanterar personuppgifter finns i integritetspolicyn.

Har du andra frågor så tveka inte att kontakta oss.